alimente anticancer

Importanta dietei in cancer

Cancerul poate afecta fiecare aspect al sănătății tale, inclusiv apetitul și de aceea dieta este atât de importantă în timpul tratamentului pentru cancer

Cum vă afectează tratamentul cancerului dieta?

Tratamente precum chimioterapia și unele forme de radioterapie pot provoca o varietate de efecte secundare, inclusiv:

  • Constipație, care poate provoca disconfort și poate reduce și mai mult dorința de a mânca
  • Diaree, care vă poate scurge corpul de nutrienți
  • Oboseală, ceea ce înseamnă că ești mai puțin activ, astfel încât arzi mai puține calorii și nu ai senzatie de foame pe parcursul zilei
  • Pierderea gustului, care poate face alimentele neatrăgătoare
  • Greață și vărsături, care vă pot reduce pofta de mâncare și vă pot provoca pierderea în greutate
Dieta depinde și de tipul specific de cancer pe care îl aveți

Tratamentul pentru cancerul de sân și cancerul de sânge implică adesea steroizi. Steroizii vă pot crește de fapt apetitul și nivelul zahărului din sânge, ceea ce ar putea duce la rezistența la insulină și la creșterea în greutate. Așadar, în loc să slăbești, este posibil să câștigi destul de mult în greutate din combinația de medicamente și un stil de viață mai sedentar în timpul tratamentului pentru cancer.

Unii pacienti au, de asemenea, terapie hormonală după chimioterapie pentru cancerul de sân sau cancerul endometrial. Medicamentele suprimă producția de estrogen, un hormon care joacă un rol important în metabolism. Dacă metabolismul tău încetinește, s-ar putea să te îngrași.

Persoanele cu cancer pancreatic au adesea dificultati să-și mențină greutatea. Deoarece pancreasul nu funcționează așa cum ar trebui, este posibil să nu poată digera alimentele în mod normal. Acest lucru poate duce la pierderea în greutate sau la malnutriție.

De ce este importantă dieta dumneavoastră în timpul tratamentului pentru cancer?

Deoarece tratamentul cancerului poate duce la fluctuații ale apetitului și greutății corporale, este important să acordați o atenție deosebită dietei dumneavoastră. Pe lângă faptul că vă ajută să vă mențineți o greutate sănătoasă, o dietă echilibrată în timpul chimioterapiei sau radioterapiei poate:

  • Ajuta la gestionarea efectelor secundare ale tratamentului
  • Creșterea energiei
  • Creșterea tonusul muscular
  • Păstrearea funcției imunitare
  • Reducerea inflamației
Ce alimente ar trebui să adaugi în dieta ta în timpul tratamentului pentru cancer?

Oricine are o boală cronică, chiar dacă nu este cancer, ar trebui să mănânce alimente bogate în proteine, grăsimi sănătoase, cereale integrale, vitamine și minerale. Dacă este posibil, faceți aceste ajustări dietetice înainte de începerea tratamentului pentru cancer, astfel încât să fiți mai vigurosi la tratament.

Proteine ​​pe bază de plante

Unele dintre cele mai bune alimente de consumat în timpul chimioterapiei sau a altor tratamente împotriva cancerului sunt proteinele pe bază de plante. Ele oferă cele mai înalte niveluri de vitamine și minerale. Aceasta înseamnă să mănânci multe legume, leguminoase(nuat, linte, fasole), nuci și semințe. Dacă mănânci proteine ​​animale, alege carne slaba, cum ar fi pui sau pește.

Grăsimi sănătoase

Grăsimile mononesaturate și polinesaturate au, de asemenea, beneficii pentru sănătate. Avocado, ulei de măsline, ulei de sâmburi de struguri și nuci sunt toate bogate în acizi grași omega-3, care ajută la combaterea inflamației și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Carbohidrați sănătoși

Atunci când alegeți carbohidrați, optați pentru alimente care sunt procesate minim, cum ar fi grâul integral, tărâțele și ovăzul. Acestea au fibre solubile, care ajută la menținerea bacteriilor intestinale bune. Fibrele solubile promovează, de asemenea, producția de acizi grași cu lanț scurt (SCFA), care ajută la orice, de la metabolism la repararea celulară.

Vitamine si minerale

Vitaminele și mineralele ajută procesele enzimatice ale corpului nostru, care joacă un rol important în stimularea funcției imunitare și reducerea inflamației. Atunci când este posibil, selectați alimente îmbogățite cu vitamina D.

Ar trebui să luați suplimente în timpul tratamentului pentru cancer?

Dacă nu mâncați la fel de mult ca de obicei în timpul tratamentului sau dacă aveți reacții adverse, cum ar fi vărsături și diaree, care vă fac să pierdeți vitamine și substanțe nutritive, ați putea lua în considerare  multivitamine.

Vitamina D tinde să fie cea mai comună deficiență de vitamine. Aceasta ajută la menținerea sistemului imunitar puternic, reduce oboseala și susține sănătatea oaselor. Mai ales dacă luați steroizi, veți fi expus riscului de pierdere a densității osoase.

Discutați cu un specialist înainte de a adăuga orice vitamine sau suplimente la dieta dumneavoastră.

Cum vă poate ajuta dieta să gestionați efectele secundare ale tratamentului cancerului?

Unele modificări ale dietei vă pot ajuta să gestionați efectele secundare după începerea tratamentului. Aceste efecte secundare includ:

  • Pierderea poftei de mâncare. Mâncați mese mici sau gustări hrănitoare pe tot parcursul zilei, mai degrabă decât trei mese mari.
  • Constipație. Bea multă apă, ia în considerare un supliment de fibre și adaugă legume și fasole la mese.
  • Diaree. Alegeți alimente sau băuturi cu sodiu (băuturi pentru sport sau suc de rosii) și potasiu .
  • Pierderea gustului. A ști ce să mănânci atunci când nu poți gusta poate fi dificil. Luați în considerare să încercați alimente noi cu diferite condimente sau marinate. De asemenea, puteți adăuga arome puternice, precum suc de lămâie sau de lime.
  • Greaţă. Alimentele anti-greață includ citrice, ghimbir și ulei de mentă. Puteți suge o felie de lămâie, puteți bea ceai de ghimbir.
Ce alimente ar trebui să evitați în timpul tratamentului pentru cancer?

Fiti conștienti de ceea ce se întâmplă în corpul vostru în timpul tratamentului pentru cancer. Citiți etichetele nutriționale și pregătiți-vă mancarea acasa. Cel mai bine este să stati departe de alimentele foarte rafinate, procesate.

De asemenea, ar trebui să evitați alimentele prăjite care conțin foarte multe uleiuri hidrogenate, care pot crește inflamația.

Deoarece persoanele cu cancer au adesea un sistem imunitar compromis, luați în considerare eliminarea unor alimente care prezintă riscul de apariție a bolilor alimentare, inclusiv:

  • Pește ușor gătit sau crud, cum ar fi sushi
  • Ouă fierte moi sau alimente care conțin ouă crude, cum ar fi maioneza de casă
  • Brânzeturi și produse lactate nepasteurizate
  • Fructe sau legume nespălate
Planificarea dietei pentru tratamentul cancerului

Este, de asemenea, important să construiți un plan alimentar care să fie practic pentru voi. Dacă sunteti ocupati seara și nu aveti timp sau energie să gătiti, încearcati să selectati opțiuni sănătoase de mâncare la pachet.

Dacă aveți un buget redus, adăugarea alimentelor ieftine și hrănitoare, cum ar fi fasolea sau fructele sau legumele congelate, la mesele simple, poate ajuta mult.

Cei mai multi pacienti ma intreaba daca a fi vegan este similar cu a fi protejat de cancer. Raspunsul este Nu.

Insa un aport mai mare de alimente pe bază de plante a fost asociat cu un risc mai redus de cancer. Studiile au descoperit că persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană au un risc mai redus de a dezvolta sau de a muri din cauza cancerului.

De fapt, o analiză amplă a 96 de studii a constatat că vegetarienii și veganii pot avea un risc de cancer cu 8% și, respectiv, cu 15% mai mic. Cu toate acestea, aceste rezultate se bazează pe studii observaționale, ceea ce face dificilă identificarea posibilelor motive.

Este probabil ca veganii și vegetarienii să mănânce mai multe legume, fructe, soia și cereale integrale, ceea ce poate proteja împotriva cancerului.

Mai mult, este mai puțin probabil să consume alimente care au fost procesate sau gătite în exces – doi factori care au fost legați de un risc mai mare de cancer.

Concluzii

Deși nu există super-alimente miraculoase care să prevină cancerul, unele dovezi sugerează că obiceiurile alimentare pot oferi protecție.

O dietă bogată în alimente integrale precum fructele, legumele, cerealele integrale, grăsimile sănătoase și proteinele slabe poate preveni cancerul.

În schimb, carnea procesată, carbohidrații rafinați, sarea și alcoolul vă pot crește riscul.

Deși nic io dietă nu s-a dovedit a vindeca cancerul, dietele pe bază de plante și dietele keto pot reduce riscul sau beneficiile tratamentului.

În general, persoanele cu cancer sunt încurajate să urmeze o dietă sănătoasă și echilibrată pentru a păstra calitatea vieții și pentru a susține rezultate optime de sănătate.

Mai poti consulta si dieta ketogenica in cancer 

O problema frecventa in cancer este alterarea microbiotei intestinale. Testul Symbyogut poate fi de ajutor in acest sens sau testul Eva Diet Plus pe baza caruia putem face ajustari in concordanta cu genotipul tau.

Daca ai nevoie de o consultatie suna la 0753103206. Suntem in Bucuresti dar oferim si consultatii online. 

MARIA VRANCEANU

expert nutrigenetica, nutrigenomica si medicina antiaging

CEO EVA NUTRITION

Distribuie articolul!
fb-share-icon

Abonează-te la Newsletter pentru noutăți!