De ce sa imi fac un test de nutrigenetica?

De ce sa iti faci un test de nutrigenetica?

De cele mai multe ori oamenii inteleg ca testarea genetica o faci atunci cand esti bolnav.

Gresit!

De altfel cei mai multi oameni merg la medic doar atunci cand se simt rau sau foarte rau si cand poate medicul nu va mai reusi sa ii ajute.

Daca am in familie cazuri frecvente de o anume forma de cancer nu astept sa fac cancer ca mai apoi sa solicit testare genetica. Intai fac testul si apoi voi discuta cu medicul despre conduita pe care va trebui sa o adopt.

Ce este în genele noastre?

Celulele existente in corpul nostru se divid pentru a forma celule noi, copiend structura ADN-ului din celula mama. Practic totul ar trebui sa decurga lin fara probleme, totuși, uneori apar mici deviatii în care o singură nucleotidă – un bloc de construcție al ADN-ului – este înlocuită cu alta în timpul procesului de copiere.

Variațiile rezultate se numesc SNP-uri sau variatia unei singure nucleotide.

SNP-urile sunt transmise de la părinți la copii, iar aceste mici variații pot avea un impact mare.

Deși termenii sunt adesea folosiți interschimbabil, chiar și de către oamenii de știință, SNP-urile nu sunt la fel cu mutațiile.

Atât SNP-urile, cât și mutațiile implică o anumită modificare a codului genetic de bază, dar variațiile SNP sunt prezente în cel puțin 1% dintr-o populație dată, în timp ce mutațiile sunt mult mai rare.

Deși majoritatea SNP-urilor nu au efecte perceptibile asupra sănătății, unele pot crește probabilitatea anumitor boli și pot afecta modul în care o persoană metabolizează nutrienții sau răspunde la medicamente, viruși, bacterii și toxine din mediu.

Oamenii de știință au identificat mai multe SNP-uri care afectează sănătatea prezente în subseturi mici, dar semnificative ale populației.

De exemplu, unele variații (inclusiv SNP-uri și mutații) care afectează genele BRCA1 și BRCA2 sunt legate de cancerul de sân și ovarian.

SNP-urile din gena apolipoproteinei E (ApoE) sunt adesea asociate cu afecțiuni cardiovasculare și boala Alzheimer.

SNP-urile MTHFR au fost legate de depresie, declin cognitiv precoce, avort spontan și boala Parkinson.

Conectarea SNP-urilor cu  Dieta

Identificarea SNP-urilor reprezintă o înțelegere emergentă a modurilor unice în care fiecare dintre noi răspunde la mediul nostru, inclusiv modul în care structura noastră genetică influențează nevoile noastre individuale de nutriție și stil de viață.

Știința nutriției s-a axat istoric pe prevenirea și tratarea bolilor cauzate printr-o deficiență de vitamine și minerale.

Dar creșterea alarmantă a bolilor legate de dietă a declanșat studiul interacțiunilor legate de nutrienți la nivel de genă, proteine ​​și metabolism.

Noul domeniu al nutrigenomicii explorează modalitățile în care variațiile genetice individuale pot afecta răspunsul unei persoane la nutrienți.

Cercetările în acest domeniu ilustrează modul în care SNP-urile pot face diferența în sănătatea și funcționarea de zi cu zi a uni individ.

Fiecare generație este sursa mai multor SNP-uri în genomul nostru, dar multe dintre aceste SNP-uri au rămas tăcute ani de zile.

Factorii de stres din zilele noastre – de la alimente, toxine și stilul de viață – au „activat” efectele negative ale unora dintre acele SNP care erau asimptomatice în trecut și predispunand la boli în mediul actual.

Nutriție personalizată

Înțelegerea din ce în ce mai mare a varietății genetice aruncă îndoieli și mai mari cu privire la adecvarea RDA, recomandari medii zilnice de nutrienți declarate necesare pentru menținerea unei bune sănătăți.

Pe măsură ce începem să înțelegem nutrigenomica și să studiem SNP-urile, ceea ce recunoaștem este că diferențele de la o persoană la alta pot fi mult mai mari decât se credea anterior.

Ceea ce este adecvat pentru unii ar putea fi deficit de nutrienți pentru alții.

Nevoile noastre se bazează pe genetica noastră unică, așa că ideea unei marimi unice in nutritie devine depășită.

Oameni de stiinta precum Jose Ordovás consideră că RDA sunt un bun punct de plecare pentru majoritatea indivizilor, dar este de acord că  abordarea are limite. „Este foarte dificil să ținem cont de toate nevoile particulare ale fiecărui individ, având în vedere mediile diferite la care suntem expuși și diferitele etape ale vieții în care ne aflăm”, spune el.

Trebuie să luăm în considerare heterogenitatea individuală a variației genetice și să mergem către o nutriție personalizată.

 

Deci putem spune ca nutrigenetica este calea spre o viata cat mai lunga si mai sanatoasa.

Comanda si tu testul de nutrigenetica Eva Diet Plus si incepe sa cunosti povestea genelor tale.

Cu drag, echipa Eva Nutrition

 

Distribuie articolul!
fb-share-icon

Abonează-te la Newsletter pentru noutăți!