CANCER, GENETICĂ, PREVENȚIE

Organismul nostru implementează diverse strategii pentru a se apăra de neoplasme. Să aflăm care sunt acestea și cum să le îmbunătățim!

Contracarează formarea de substanțe cancerigene

Un prim aspect implică celula, care suferă o mutație în ADN-ul său, din care provine o celulă nouă, diferită, un neoplasm. Factori de diverse origini și naturi (biochimici, biofizici, țesut etc.) pot transforma sau activa substanțe pro-cancerigene în agenți cancerigeni reali care interacționează cu o celulă, transformând-o.

Din fericire, deja ne putem apăra în această etapă. De fapt, datorită nutrigenomicei și, prin urmare, alegerilor noastre alimentare, suntem capabili să contracarăm activarea și formarea acestor molecule dăunătoare. În alimentele pe care le consumăm sau în suplimentele pe care le putem lua, există ingrediente active care ne pot proteja. Printre aceste principii se numără:

Sulforafan, indol-3-carbinol și diindolimetan, prezente în legumele crucifere;

Acidul elagic conținut de zmeură și rodie;

Flavonoidele uleiului de măsline.

Toate sunt alimente tipice și reprezentative ale dietei mediteraniene.

Reparați mutațiile ADN

Să mergem mai departe. Această celulă, odată mutată, are caracteristici particulare care o diferențiază de celelalte și pe care organismul este capabil să le recunoască. Prin urmare, organismul încearcă să readucă celula „pe calea cea bună”. Apoi încearcă să o repare activând așa-numitele mecanisme de reparare a ADN-ului.

Aceste mecanisme de reparare sunt atât de importante încât un recent Premiu Nobel pentru Chimie a fost acordat descoperitorilor lor!

 

Elimina celulele canceroase

Confruntat cu imposibilitatea reparării celulei mutante, organismul activează alte arme de apărare, care duc la suprimarea și eliminarea celulei neoplazice. Toate acestea sunt mecanisme care funcționează mai bine sau mai rău în fiecare dintre noi, dar pe care putem încerca să le consolidăm prin alegerile noastre alimentare.

De ajutor deosebit sunt:

  1. Licopen din roșiile fierte;
  2. Carotenoizii prezenti in multe legume colorate;
  3. Epigalocatechin-galatul conținut în ceaiul verde;
  4. Curcumină furnizată de rădăcina de turmeric;
  5. GINGEROL  din care ghimbirul este bogat.

Aici se întâlnesc dieta mediteraneană și tradiția ayurvedică și orientală, permițându-ne să explorăm diversele tipuri de condimente și să devenim maeștri bucătari ai dietei noastre, cu posibilitatea de a o face gustoasă, frumoasă la ochi și, în același timp, extrem de sanatos!

Protejează matricea extracelulară

Și asta nu este tot. Celulele sunt scufundate într-o matrice care le susține. Matricea extracelulară este un fel de burete în care sunt împachetate celulele.

Matricea nu numai că îndeplinește o funcție structurală de susținere, dând organelor formă și consistență, dar permite un flux neîncetat de molecule (nutrienți, mediatori chimici, medicamente și substanțe reziduale) între sânge și compartimentele celulare, facilitând comunicarea între celule. Interacțiunea dintre celule și componentele specifice ale matricei generează o serie complexă de semnale implicate în reglarea creșterii, diferențierii, adeziunii (adică legătura cu alte celule) și motilității celulare.

Nutriția și respirația celulară sunt apoi realizate prin matricea extracelulară.

Când aceasta este alterată, din cauza unei alimentații incorecte, a oxigenării insuficiente, a proceselor inflamatorii, glicative, oxidative sau acidifiante, celulele se trezesc trăind într-un mediu toxic și agresiv. Acest mediu poate, pe de o parte, să favorizeze grefarea și proliferarea celulelor deja mutante și, pe de altă parte, induce, la rândul său, mutația unei linii celulare. Prin urmare, cancerul nu are originea doar ca o mutație a unei celule, ci și ca o patologie a țesutului.

Acționează într-un mod personalizat

Diferențele genetice afectează și ele aceste procese: de la capacitatea de a repara celulele recunoscute ca fiind mutante până la capacitatea de a le distruge, acolo unde mecanismele de reparare eșuează. Aceste procese și mecanisme stau la baza consecințelor cruciale pentru viața noastră. Asta nu numai în ceea ce privește aspectul nostru exterior, ci mai ales în ceea ce privește sănătatea noastră!

Dacă cunoașteți riscul, puteți face ceva pentru a-l preveni.

Cunoașterea variațiilor genetice și a efectului lor asupra corpului poate fi de mare ajutor în identificarea predispozițiilor individuale. În acest fel poți acționa pentru a-ți menține și îmbunătăți starea de bine.

Tot în acest context este deci posibil a interactionezi cu ADN ul tau prin interndiul unei diete bazate pe genotip.

Daca vrei sa previi atunci alege testul de nutrigenetica EVA DIET PLUS.

Fă din sanatatea ta un hobby!

Cu drag, Echipa Eva Nutrition

 

Distribuie articolul!
fb-share-icon

Abonează-te la Newsletter pentru noutăți!